Pagina 1 din 1

Turbina Tornado

MesajScris: Mar Mar 09, 2010 12:47 am
de valipet
Care sunt avantajele si dezavantajele "turbinei Tornado"
Am scris asta deoarece nu stiu ce tip de turbina are randament mai bun in România Savonius sau Tornado?
:?:
tornado.JPG

Re: Turbina Tornado

MesajScris: Mie Mar 10, 2010 10:51 am
de George
Turbina tornado e buna unde sunt vanturi din directii diferite dar puternice, Savonius in schimb merge tot in zone cu vanturi care isi schimba directia dar mult mai slabe ca putere. Deci in zona noastra numai Savonius ar fi de folosit, bineinteles asta e parerea mea si nu sunt specialist in domeniu.

Re: Turbina Tornado

MesajScris: Mie Mar 10, 2010 11:23 am
de sorin
Salut, si eu raman tot la savonius deoarece tornado are pale mai multe si mai mici necesita o suprafata destul de mica dar avand o portanta destul de mica are nevoie de un vant puternic ceea ce la noi in tara e cam rar si pe o durata prea mica de timp.

Re: Turbina Tornado

MesajScris: Dum Mar 14, 2010 2:01 am
de freejack
sorin scrie:Salut, si eu raman tot la savonius deoarece tornado are pale mai multe si mai mici necesita o suprafata destul de mica dar avand o portanta destul de mica are nevoie de un vant puternic ceea ce la noi in tara e cam rar si pe o durata prea mica de timp.


Fac o corectie referitor la ceea ce a spus Sorin: acele asa zis pale nu sunt pale deloc.

Principiul de functionare este urmatorul:
Acele fante care din desen care au fost confundate cu niste pale permit intrarea aerului din orice directie in cadrul tunelului de vant format de ele (cilindrul vertical pe care il formeaza). Elicea este asezata orizontal si are axul de rotatie vertical si se afla la baza cilindrului. Ideea de baza este urmatoarea: aerul intra prin fante si nu mai are alta cale de iesire pe partea opusa si datorita acestui lucru se formeaza un turbion ascendent de aer care iese prin partea superioara a cilindrului si prin aceasta se produce o amplificare a curentului de aer care actioneaza asupra turbinei de la baza cilindrului facand-o sa se invarta.
Am citit intr-o carte de prin anii '80 ca un astfel de generator eolian care are diametrul elicei de la baza sa de 2 m poate genera pana la 2 MW. Din nefericire acolo nu erau date detalii foarte multe referitoare la constructia propriu-zisa asa ca nu stiu foarte exact pentru ce tip de vanturi este randamentul maxim si de asemena am ramas in ceata referitor la constructia generatorului electric propriu-zis. Oricum avand in vedere faptul ca aceasta constructie este facuta pentru a mari viteza curentului de aer, prin deducere se poate spune ca acest tip de centrala este buna pentru zonele cu curenti de aer destul de slabi.